Assalamualaikum,
Kongsi Resepi yang pernah saya buat menjadi.
Resepinya:-
Tepung 2 cawan*
Santan 2cawan (pekat ye)*
Air pandan 1 cawan*
Gula 1 ke 2 cawan ikut kalau suka manis letak 2 nak sedang2 letak 1 memadai.*
Telor (Gred B 3 biji) (Gred AA 2 biji)*
Bijan
Pewarna hijau (jika perlu)
Bahan yg bertanda*
Satukan dalam blender bland sahaja
Tips:-
Untuk kuih bakar tahan lama santan di masak dahulu atas dapur api perlahan bila mendidih matikan jangan sampai pecah minyak.Sebelum nak mula kan membakar acuan wajib sapu minyak dahulu ye kemudian panaskan terlebih dahulu, keluarkan baru masukkan adunan yg telah di blend tadi isi penuh2, Kemudian boleh terus taburkan biji bijan
Bakar 50minit kepanasan 180c atau sehingga masak.
No comments:
Post a Comment