Merpati sejoli

Monday, May 9, 2011

apam gula hangus ..

Bahan-bahan ( ramai sgt boleh makan,maklumla kecik2.. )
1 cawan gula - jadikan gula hangus dgn 1 cawan air
1 cawan majerin @ mentega
11/2 cawan gula
3 biji telur
3 cawan tepung gandum
1cawan susu cair @ bancuhan susu tepung
1 sudu makan soda bicarbonate.
Cara-cara

masukkan secawan gula dlm kuali, goreng (tanpa minyak ya..)hingga kesemua gula cair & jadi coklat keperangan.pastu masukkan secawan air. didihkan lagi hingga agak pekat. bila dh jadi,tutup api.semasa masih panas,masukkn majerin kacau hingga majerin cair & ketepikan.
blend gula bersama telur sampai gula hancur n telur berbuih.(gune blender cili je).
masukkan sodabicarbonate n blend 5 saat.
masukkan gula hangus bercampur majerin tadi n blend 3 saat je.
tuang adunan yg diblend tadi kedalam mangkuk,campurkan tepung,gaul rata.akhir skali masukkn susu.kacau sebati dengan pengacau telur manual.
panas kan air dalam pengukus.sementara tu sapu majerin dalam acuan.masukkan adunan hingga 1/3 acuan je.(ia sangat mengembang) bila air kukusan mendidih kukuslah apam selama 15 minit.
sedap gak dimakan bersama kelapa parut bercampur garam.

1 comment:

  1. terima kasih tu kakak yg share resepi apam nie memang sedap dan lembut..

    ReplyDelete