Merpati sejoli

Thursday, June 9, 2011

kek keju cheddar..

bahan-bahan
250 g mentega
1 1/2 cwn gula kastor
4 biji telur Gred A
6 kpng keju cheddar, didadu sederhana besar
100 ml susu UHT
2 1/8 cwn tepung gandum
1 camca teh baking powder
Cara-cara

Putar mentega dan gula kastor hingga berkrim. Masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga adunan kembang.
Tambah kiub-kiun keju dan gaul adunan hingga sebati.
Satukan tepung bersama serbuk penaik dan diayak. Kemudian masukkan tepung berselang seli dengan susu UHT hingga habis. Gunakan speed perlahan. Gaul rata.
Tuang adunan ke dalam loaf tin yang telah digris dengan mentega dan dialas kertas pada dasarnya. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 175C selama 45 minit atau hingga masak.
Boleh juga ditaburkan keju cheddar parut diatas adunan kek sebelum membakar (jika suka....).

Wednesday, June 8, 2011

roti tuna..

240ml susu segar
2biji telur
6cwn tepung roti
6 sudu besar gula
1 sudu garam
stgah butter
1 sudu dry yeast
******************
2 tin tuna
1/2 biji bawang besar
mayonis
cara-cara

Masukkan semua bahan untuk buat roti ke dalam breadmaker. On kan.. tunggu siap
Bila dah siap, keluarkan angin dan bahagikan kepada 12 bahagian. Bua bentuk bulat dah rehatkan selama 10 minit.
Buat bentuk panjang lebih kurang 30-35cm dan buat macam bentuk ikatan.
Buatlah silang-silang sampai bertemu kedua-dua hujungnya. Buat sampai habis roti. Biarkan naik 2 kali ganda.
Sapukan roti dengan telur. Campurkan tuna, bawang dan mayonis. Letaklah dibahagian tengah roti.
Bakar dalam oven dengan suhu 180C selama 10-12 minit

Wednesday, June 1, 2011

kueh kaswi.

1 CAWAN GULA
1 KETUL BESAR GULA MELAKA / 1 CAWAN GULA MERAH
1 1/2 CAWAN TEPUNG GANDUM
1/2 CAWAN TEPUNG KANJI / UBI
1/2 CAWAN TEPUNG BERAS
3 SUDU MAKAN AIR KAPUR (CAIR2 AJE TAU)
5 CAWAN AIR
1/2SK NESCAFE UNTUK BAGI AROMA YG WANGI
SEDIKIT MINYAK UNTUK SAPU KAT LOYANG
LUPA LAK KELAPA PARUT PUTIH =1/2 / IBIJI CAMPUR 1SK GARAM
Cara-cara

MULA2 MASAK GULA PASIR N GULA MERAH DENGAN 2 CAWAN AIR (KAT SINI SAYA CAMPUR SEKALI 1SK NESCAFE NGAN AIR KAPUR)
PASTU CAMPURKAN KETIGA3 TEPUNG DAN TAMBAH LAGI 3 CAWAN AIR, GAUL RATA2 SUPAYA TIDAK BERGENTEL (SAYA GUNAKAN AIR PANAS SUAM2 SUPAYA CEPAT SEBATI)
TAPISKAN BAHAN2 NO.1 KE BAHAN NO 2 DAN KACAU SAMPAI SEBATI
SEDIAKAN LOYANG YANG DISAPU SEDIKIT MINYAK DAN SEDIA UNTUK DIKUKUS SELAMA 30 - 40MINIT